DJI Mavic Air Vs Mavic Pro - Welke drone is beter

  • Geplaatst op
  • Door Jan-Willem Meerveld
  • 0

Mavic Air vs Mavic Pro

 

In dit artikel bespreken we de verschillen tussen de Mavic Pro en de nieuwe Mavic Air. DJI kwam eind januari 2018 met deze nieuwe drone terwijl de Mavic Pro al uit 2017 is. Is het nog steeds waard om voor de Pro te gaan of is de Air de betere keuze? We bespreken de overkomsten en verschillen en geven een oordeel aan het eind.

Design verschillen

Allereerst beginnen we met gebruiksgemak en formaat. De Air is aanzienlijk kleiner dan de Mavic Pro,  ook is scheelt het bijna de helft in gewicht. Daarom is de Mavic nog makkelijker mee te nemen dan de Pro.

Dus de Air is lichter en kleiner, dan zullen de specificaties wel niets zijn denk je al snel.

 

Maar nee hoor, de Air kan zich goed meten met de Pro en is in sommige opzichten misschien wel beter. De Mavic Pro heeft een beeldhoek van 79 graden en een diafragma van f/2.2. Bij de Air is dit 85 graden en een diafragma van f/2.8. Beide Mavic versies hebben een  1/2.3" CMOS sensor. Alleen kan de hardware van de Mavic Air hier iets meer mee, dit omdat de bitrate is toegenomen van 60Mbps naar 100 Mbps. De Air kan video’s opnemen in 1080p met 120fps terwijl de Pro dit alleen met 60fps kan. Beide kunnen 4k resolutie beelden opnemen. De Air heeft daarnaast ondersteuning van HDR gekregen, hiermee is er een hoger dynamisch bereik dan bij de Mavic Pro. Deze levert dus levendigere foto’s met meer details.

Functies

De Mavic Air heeft een panoramafunctie aan boord. Met deze functie worden in een minuut 25 foto's gemaakt en aan elkaar geplakt. Hierdoor krijg je een horizontale, verticale of 180 graden panoramafoto van 32 megapixel. Met de Mavic Air beschik je net als bij de Pro over SmartCapture functies als Rocket, Dronie, Circle en Helix. Nieuw zijn de functies Boomerang en Asteroid. Bij Boomerang vliegt de Air in een boog weg en weer terug als een boemerang. Asteroid laat de Air een sferische panorama van je onderwerp maken die wordt gecombineerd met video. De ActiveTrack functie van de Air is slimmer geworden. Moest je bij de Pro nog duidelijk afkaderen wat het onderwerp is, bij de Air geef je met een tik op je scherm aan wie of wat het onderwerp is dat centraal in beeld moet blijven. Daarbij kan de Air ook meer onderwerpen volgen.

Accu

De Mavic Pro heeft een accu van 3830 mAh. Hiermee was een vliegtijd van 27 minuten te bereiken. De Mavic Air accu heeft 2375 mAh  en is dus iets kleiner, maar omdat hij ook lichter is ken er toch 21 minuten mee gevlogen worden. Het verschil tussen beide batterijen is dus slechts 6 minuten. De topsnelheid van de Air bedraagt 68 kilometer per uur tegen 65 kilometer per uur voor de Mavic Pro.
De Mavic Pro had al goede sensoren om de omgeving in de gaten te houden tijdens het vliegen, maar de Air heeft er nog 2 bij gekregen aan de achterkant. Je kan met de Mavic Air dus zonder zorgen achteruit vliegen, dit maakt de kans dat je ergens tegen aan vliegt nog kleiner.

 

De Mavic Air wordt net als de Pro verkocht in 2 versies, de losse versie en de Fly more Combo. Bij aanschaf van de Mavic Air Fly More Combo ontvang je twee extra batterijen, een Battery Charging Hub, Battery to Power Bank Adaptor en een Travel Bag.  DJI heeft heel wat onderdelen herzien qua ontwerp, van de controller tot en met de gimbal protector en charging hub (ook die is tegenwoordig inklapbaar) ten opzichte van de Mavic Pro. Niet aan de buitenzijde zichtbaar maar wel een fijne toevoeging is de 8 GB intern geheugen waarover de Mavic Air beschikt. Dat is voornamelijk bedoeld voor als je vergeet om een microSD-kaartje in de drone te stoppen, iets wat ons allemaal wel eens is overkomen. In zo’n geval kun je toch het shot maken dat je wilde hebben zonder eerst de drone terug te halen en te laten landen om er een geheugenkaartje in te stoppen.

 

De controllers zijn even groot, alleen kun je nu de sticks losschroeven zodat de controller minder ruimte inneemt tijdens transport. De sticks kun je nadat je deze hebt losgeschroefd in uitsparingen onderaan de zender plaatsen. Op zich slim bedacht, alleen ben je de sticks waarschijnlijk zó kwijt (gelukkig krijg je bij de Fly More combo een extra setje meegeleverd).

 

Een belangrijk verschil met de Mavic Pro is dat de controller van de Mavic Air – net zoals die van de Spark – geen lcd-display heeft. Dat is niet onoverkomelijk, want je krijgt alle telemetrie en vluchtdata ook via de DJI Go-app te zien, maar als je eenmaal gewend bent aan zo’n extra display wil je eigenlijk niet meer terug. Een tweede verschil is dat de controller van de Mavic Air geen draaiwieltje heeft om bijvoorbeeld snel de belichtingswaarde (EV) aan te passen. Dat moet dus via de settings in DJI Go. Je sluit je smartphone middels een kabeltje aan de op controller. Dat is dus weer anders dan bij de Spark, want daar ging dat via wifi.

 

De controller zelf maakt via ‘enhanced wifi’ contact met de drone. Niet de superieure Ocusync van de Mavic Pro dus. In de praktijk betekent dat niet per se een achteruitgang, tenzij je de drone ver van je vandaan wilt laten vliegen: de videoverbinding gaat in het geval van wifi eerder haperen. Het bereik van DJI drones wordt softwarematig beperkt. Voor de Mavic Air is dit in Nederland en andere CE landen 2km, in Amerika (FCC) kan je 4km vliegen. Belangrijk is om je goed in te lezen over de wetten, zo mag je in Nederland onder andere niet doorvliegen als je de drone niet kan zien, wat bij 2km vrij lastig is.

 

Specificities Mavic Air vs Mavic Pro

 Eigenschap

DJI Mavic Air

DJI Mavic Pro

 Formaat

16.8 x 18.4 x 6.4cm

33.5 x 19.8 x 8.3cm

 Gewicht

430 gram

743 gram

 Vliegtijd

21 minuten

27 minuten

 Max. video resolutie

3840 x 2160 24/25/30p

4096 x 2160 24p

 Video bitrate

100Mbps

60Mbps

 Eigen geheugen

8GB

Nee

 Max. grote geheugenkaart

128GB

64GB

 Frequentie van afstandsbediening

2.4GHz, 5.8GHz

2.4GHz

 Vermogen drone accu

2375mAh

3830mAh

Wachten op de Mavic Pro 2

Het gerucht dat er binnenkort een Mavic Pro 2 aan zit te komen maakt de aankoopbeslissing voor mensen die de Mavic Air overwegen niet makkelijker. De Mavic Pro 2 zal naar namelijk wel flinke stappen vooruit zetten als het gaat om beeldkwaliteit, in een nog altijd relatief compact en licht (<1 kg) ontwerp. Daar staat tegenover dat de Mavic Pro 2 naar verwachting een veel hoger prijskaartje mee zal krijgen. De specifieke informatie is nog niet bekend en voordat deze uitkomt zijn we ook weer een paar maanden verder.

Mavic Air vs Mavic Pro – Welke is beter?

De Mavic Air is een drone met een aantal belangrijke upgrades zoals de 100mbps video bitrate en de mogelijkheid om opnames te maken met 120fps in 1080p. Daarnaast heeft het twee extra sensoren aan de achterkant zodat de Air ook als je achteruit vliegt obstakels kan ontwijken.

 

Dit zijn de voordelen van de Mavic Air maar de Mavic Pro heeft er ook nog een aantal.

 

De Mavic Pro heeft een groter bereik, kan langer vliegen en heeft een betrouwbaardere verbinding via ocysnc ten opzichte van de enhanced wifi van de Air. Daarnaast kan het cinematic 4k opnemen wat iets beter is dan de 4k van de Air.

 

Als het gaat om specs en functionaliteit is de Mavic Air op de meeste vlakken beter of gelijk aan de Mavic Pro. Als je graag langer wilt vliegen op een batterij of heb je al een Mavic Pro dan is dat waarschijnlijk de betere optie. Voor de nieuwe dronevliegers is de Mavic Air de betere optie, het scheelt een paar honderd euro en je hebt beschikking tot de nieuwste DJI technologieën.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.