Vergelijken van DJI Mavic Air vs Spark

  • Geplaatst op
  • Door Frank Uijtendaal
  • 0

Wil je graag een nieuwe drone kiezen maar ben je er nog niet helemaal uit of het nou de Spark of de nieuwe Mavic Air moet zijn? In deze post leggen wij alle verschillen tussen beide drones op een rijtje zodat je zelf kan bepalen welke bij jou past.

 

Nu de eerste pre-orders bijna de DJI Mavic Air ontvangen is het tijd om voor de twijfelaars onder ons een vergelijking voor de DJI Mavic Air en de DJI Spark te maken. Is de DJI Mavic Air het wat hogere bedrag waard of is toch de Spark genoeg? Hieronder leggen we alle verschillen tussen beide drones op een rijtje.

Het verschil in de drone zelf

Laten we beginnen met de verschillen binnen de afmeting van de drone. De Mavic Air is uitgeklapt een klein stukje groter dan de Spark. Hij weegt ook 130 gram meer. Het verschil komt uit op ongeveer 4 centimeter. Al met al nauwelijks een verschil. Echter in de iets grotere drone heeft DJI wel heel veel extra’s gestopt.

 

De Mavic Air heeft ook een ingebouwd geheugen van 8 GB, zo kan je zonder altijd weer eerst een SD te moeten schaffen direct lekker aan de gang. 8 GB is voor een normale vlucht met wat video’s en foto’s zeker voldoende, vooral als je daarna snel het materiaal er weer afhaalt. Ga je voor langere stukken vliegen (meerdere batterij ladingen) zonder dat je de data van interne geheugen af kunt halen, dan zal je toch nog echt steeds een SD kaart nodig hebben.

 

Met de batterij van de Mavic Air kan je 21 minuten vliegen, tegenover de 16 minuten van de Spark heb je 5 minuten meer vliegduur met de Mavic Air. Levert het nu veel op? In beide gevallen zal je de batterij natuurlijk niet volledig leeg laten lopen. Een safe marge behoort er bij beide batterijen in. Echter 5 minuten langer vliegen? Zo zal het niet voelen, maar als iets langer (met uiteraard even gunstige omstandigheden) dat moet wel lukken.

Hoe zit het met de verschillen in de drone camera?

Laten we het even gaan hebben over de camera verschillen van de Mavic Air en de Spark, dat is toch vaak de grootste reden dat je een drone in deze prijsklasse wilt aanschaffen.

 

De Spark kan maximaal in full HD resolutie opnames maken ten opzichte van de 4K met 30 frames per seconde van de DJI Mavic Air. Het belangrijkste is nog wel de bitrate als het gaat op video’s en daar blinkt de Mavic Air toch wel uit. Met een bitrate van 100 ten opzichte van 24 is de Mavic Air supereur als het gaat om video opnames. Daarnaast kan het nog 120fps opnemen in Full HD wat betekend dat hij slow-motion opnames kan opnemen.

 

Maar maakt dit de Spark dan een drone die niet geschikt is voor het maken van opnames? Dat is zeker niet waar, als het gaat om foto’s maken is de Spark gelijk aan de Mavic Air, ze hebben beide namelijk 12 megapixels. Enige verschil op het gebied van foto’s is dat de Mavic Air panorama foto’s kan maken in 32 megapixels.

 

Het grootste verschil tussen de Mavic Air en de Spark is het aantal assen van de gimbal. De Spark heeft namelijk maar twee assen tegenover de drie assen van de Mavic Air. Met de Mavic Air heb je dus meer vrijheid in de beweging van de camera en heb je meer controle over je opnames.

 

De as om links en rechts te draaien mist op de Spark. Dat heeft DJI opgelost met de Mavic Air. De drone kan nu ook naar links en rechts kijken. Je kan bij de Spark natuurlijk je drone zelf van links naar rechts bewegen maar dat zal praktisch altijd met een schok gaan. Daarnaast is het mogelijk om de beweging snelheid van de gimbal in de DJI App te verlagen voor een vloeiende beweging.

 

Wanneer de drone zelf stil kan blijven hangen en de gimbal beweegt van links naar rechts zien de beelden er veel natuurlijker uit. Dat is vooral wanneer je toch echt de wat mooiere beelden wilt maken wel een zeer goede aanrader.

Obstacle Avoidance Systems

Beide DJI modellen zijn voorzien van het Obstacle Avoidance systeem wat voorkomt dat je met je drone ergens tegenaan vliegt. Er zijn toch een aantal verschillen tussen beide op dit vlak. Zo kan de Mavic Air objecten van 20 meter afstand detecteren ten opzichte van de 5 meter van de Spark.

 

Het obstacle avoidance systeem van de Spark gebruikt infrarood sensoren om objecten te detecteren. De Mavic Air heeft twee camera’s aan de voorkant die hetzelfde zien als wij. De beelden worden met elkaar vergeleken en de Mavic Air zal een map maken van de omgeving. Hierdoor kan de Mavic Air sneller objecten detecteren wat betekend dat je sneller kan vliegen met de Mavic Air in combinatie met de Obstacle Avoidance systeem.

 

Mavic Air vs Spark Obstacle Avoidance System

 

De Spark zal bij het detecteren van een object stoppen totdat je zelfstandig om het object heen vlieg. De Mavic Air heeft nieuwe DJI functie genaamd “Advanced Pilot Assistance System. Deze functie wanneer je binnen een bepaalde afstand van een object eromheen vliegen in plaats van stoppen.

Het verschil in de accessoires 

De DJI Spark is uiteraard al een tijdje uit, dat zorgt ervoor dat er naast de standaard accessoires al veel extra accessoires van andere merken zijn uitgekomen.

 

DJI geeft sinds de DJI Mavic Pro een bepaalde set aan standaard accessoires uit. De Propguards door DJI zelf zijn vrij standaard geworden en deze ontbreken ook bij de Mavic Air niet. De losse batterijen uiteraard en de hubs om meerdere batterijen op te laden. Als toevoeging heeft DJI deze keer de tas die nog aangeschaft kan worden aangepast zodat deze wat meer op een camera koffertje lijkt en mogelijkerwijs een stuk meer spulletjes kwijt kan.

 

Echter op het gebied van accessoires om bijvoorbeeld een tablet aan je connector aan te sluiten of de drone op extra hogen poten te zetten ben je op dit moment met de Spark een stuk beter af. Simpelweg omdat deze producten vaak pas weken tot maanden na de release beschikbaar worden. Dat werkt de Mavic Air nu wel tegen, voor de Mavic Pro is een nieuw model uitgebracht die dezelfde afmetingen had, voor de Spark is nu de markt lekker vol met verschillende accessoires. Voor de Mavic Air zullen alle niet DJI accessoires opnieuw gemaakt moeten worden en op dit moment is het aanbod nog vrij beperkt.

Conclusie

Al met al is de Mavic Air een goed vervolg op de Mavic Pro en op de Spark. Vindt je de betere mogelijkheden met de camera belangrijk, dan is de Mavic Air zeker de drone die je moet hebben. Hecht je daar wat minder waarde aan? Ga dan voor een Spark Fly More Combo (lekker compleet gevuld pakket) en vul dat aan met wat extra accessoires. Denk aan een mooie case of koffer, dan ben je minder (of misschien evenveel) geld kwijt dan een losse Mavic Air maar ben je in werkelijkheid zoveel completer.

Specificaties van de DJI Spark en Mavic Air

 

Spark

Mavic Air

Afmetingen

143X143X55 mm

opgevouwen: 168x83x49 mm

Uitgevouwen: 168X184X64 mm

Opslag

Sd kaart

SD kaart en 8 GB opslag

Obstakel sensor

Alleen voorzijde

Voor- en achterzijde

Sensor

1/2,3"

1/2,3"

Camera stabilisatie

2-assen en elektronische stabilisatie

3-assen

Videoresolutie

1920x1080

1280x720

1920x1080 (120fps)

2720x1530 (60fps)

3840x2160 (30fps)

Fotoresolutie

12 megapixel

12 megapixel (32Mp pano)

Fotoformaten

Jpeg

Jpeg + raw

Lens

25mm f/2.6

24mm f/2.8

Bitrate

24

100

Gewicht

300g

430g

Bereik

2km

2km

Snelheid

50km/u

68km/u

Accuduur

16 minuten

21 minuten

Adviesprijs

€ 599

€ 799 (met controller, completer pakket)

€ 849

€1049 (fly more combo)

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.