Wat is een drone eigenlijk precies?

  • Geplaatst op
  • Door Stefan Molders | Molders Media
  • Geplaatst in Wat zijn drones?
  • 0
Wat is een drone eigenlijk precies?

Enkele jaren geleden had vrijwel niemand er nog van gehoord, maar tegenwoordig heeft iedereen er wel een beeld bij als het woord ‘drone’ gebruikt wordt. Velen zullen de vraag ‘Wat is een drone?’ dan ook kunnen beantwoorden. Ze zullen doorgaans, volkomen terecht overigens, zeggen dat een drone een ‘onbemand vliegtuig’ is en hebben daar zeer zeker een punt, want dit is immers ook de feitelijke benaming van een drone. Maar om een duidelijker beeld te krijgen van wat een drone precies is, kan een beetje extra verdiepende uitleg nooit kwaad. Vandaar dit beschrijvende artikel.

Wat een drone theoretisch gezien is

Als we op een heel abstracte manier gaan kijken naar de vraag “wat is een drone”, komen we al snel tot de conclusie dat een drone inderdaad simpelweg een onbemand vliegtuig is dat vanaf afstand bestuurd wordt. Dit geeft echter nog niet een compleet beeld van wat een drone is. Het zegt niets over de grootte die een drone doorgaans heeft of van welke vorm ze meestal gemaakt zijn. Kortom: wat een drone is, blijft nog wat te vaag. Het ophelderen van het uiterlijke begrip van wat een drone is, is echter bijzonder lastig. Drones zijn namelijk erg divers. Ze variëren enorm in grootte (hoewel je niet gauw drones zal zien met de omvang van een normaal vliegtuig, meestal zijn ze kleiner), hebben elk een vorm die past bij hun specifieke doel en bezitten vanwege diezelfde doeleinden vaak ook allemaal verschillende extra’s die hun uiterlijk kenmerken. Wat wel standaard is aan een drone, is een soort helikopterpropeller.

Wat een drone in werkelijkheid is, hangt af van wat je ermee doet

Als je gaat kijken naar wat een drone is, moet je niet alleen kijken naar het uiterlijk ervan en de technische mogelijkheden van het apparaat, maar ook naar wat een drone in de praktijk doet. Wat een drone is, hangt daarom kortom af van de bedoelingen van zowel de ontwerper als de bestuurder. Als het onbemand vliegtuig ingezet wordt om militaire acties uit te voeren, is het een vervanger van pak hem beet een JSF en zou je het kunnen bestempelen als een oorlogsvliegtuig. Wordt een drone gebruikt om schitterende shots van sportwedstrijden mee te schieten of andere gebeurtenissen mee op beeld vast te leggen, dan is het niets meer en niets minder dan een vliegende camera. Als we op deze manier kijken naar wat een drone is, we bepalen dus wat een drone is aan wat het apparaat in de praktijk doet, dan kan het van alles zijn. Zo is een drone in Afrikaanse landen geregeld een soort bewakingscamera die stropers van beschermde diersoorten in de gaten houdt en opspoort, terwijl een drone ook als kaartenmaker dienst kan doen door van bovenaf overzichtelijke beelden te maken. Wat een drone is, hangt dus helemaal van de menselijke bedoeling af, maar als je zelf een drone aanschaft, is die bedoeling meestal wel duidelijk en is de vraag wat een drone is vaak bijzonder gemakkelijk te beantwoorden. Het is dan simpelweg heel leuk speelgoed. De vraag “wat is een drone?” zul je overigens niet meer vaak horen omdat het steeds populairder aan het worden is.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.